THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

The royality

luni, 7 noiembrie 2011

Filosofie, libertate si viata.

La filosofie ni s-a dat un citat: "Filosofia este libera de obligatii[...]. Pleci spre o lume pe care o poti gasi de oriunde ai pleca." (Constantin Noica)
Si cred ca pot fi spuse multe lucruri apropo de asta.
Nu exista lucru mai simplu in viata decat libertatea, si in acelasi timp nu exista lucru mai greu decat a dobandi-o.
Avem nevoie de ea mai mult decat orice, dar nimeni nu a intrebat vreodata motivul acestei goane spre idealul pe care il numim libertate. Raspunsul e simplu. Sufletul o cere. Sufletul si mintea se hranesc din ea, gudurandu-se in simpla idee ca nu exista limite sau bariere pentru cunostinta.
Filosofia e libera de obligatii pentru ca nu exista un mod corect sau gresit de a vedea lucrurile, ci exista doar puncte de vedere diferite, si la fel cum nu exista doi oameni la fel, nu vor exista niciodata doua conceptii identice.
Lumea filosofiei e vasta, incomensurabila, infinita, o lume in care nu e necesar sa fii  invatat pentru a putea intra in ea, nu este esential sa fii pe o anumita pozitie sau la un anumit rang pentru ati putea spune parerile, o lume perfect libera, ceea ce orice fiinta de pe Terra isi doreste in teorie, insa foarte rar ii este calcata granita. Oamenii se scalda in ignoranta si asta pentru simplul fapt ca aleg calea usoara de a trai, calea usoara de a vedea lucrurile, iar superficialitatea mereu este calea usoara.
Nu... Nu lipseste libertatea, ci lipsesc oamenii liberi, nu alegem sa fim dezlantuiti din captivitate si din opresiunea pe care natura umana o exercita asupra noastra, doar pentru ca libertatea inseamna raspundere pentru propriile alegeri, si asumarea consecintelor lor, iar din acest motiv,  majoritatea oamenilor se tem de ea. Nu sunt liberi cei ce nu au simtit niciodata setea de libertate, pasiune pentru viata si dorinta arzatoare de a cunoaste tainele acesteia.
Multe ar putea fi spuse in legatura cu filosofia si libertatea, fiindca niciodata nu vom putea sa scoatem libertatea din capul unui filosof, insa as vrea doar sa concluzionez prin faptul ca sunt de acord cu acest citat, insa il consider incomplet.
Putem pleca spre lumea filosofiei de oriunde ne-am afla, dar daca ne limitam doar la teorie, fara a ne pune in practica principiile, nu ne vom bucura niciodata de libertatea adevarata pe care acea lume ne-o ofera.



Cu dragoste,
Mica voastra printesa.

 

0 comentarii: